Personal cloud

De Linux distributie op je RPi is naast Domotica oplossing ook perfect voor het opzetten van je persoonlijke "cloud". Je eigen website serveren, zelf een webserver opzetten (zodat je geen Gmail meer nodig hebt) of een Dropbox-achtige service draaien waarbij je zelf de controle over je eigen bestanden houdt. Dit soort tutorials vind je hier.

VNC (Remote Desktop) naar je Raspberry Pi

Je hebt niet altijd een monitor tot je beschikking en je kunt ook niet altijd de TV claimen voor je Raspberry Pi ge-hobby. Je kunt dan op je RPi inloggen via SSH maar soms is het handig om bij de grafische interface (Graphical User Interface: GUI) te kunnen. Dit kan op meerdere manieren. Met de manier die ik hieronder beschrijf kun je de interface zoals hij naar de HDMI (en DSI) uitgang van de RPi gestuurd wordt op een andere computer te zien krijgen.

De Raspberry Pi HDMI output op je laptop scherm

ownCloud: Je eigen cloud

Al jaren had ik de wens om af te stappen van Gmail, Google Calendar, Google Contacts en Dropbox, services waar veel gebruik van maak. Met ownCloud kun je zonder veel moeite de laatste 3 services vervangen, zelf ben ik dan ook helemaal over. In combinatie met Android merk ik het verschil niet eens.

Een webserver met PHP (Raspbian)

Als je een website zoals deze bezoekt wordt hij aan je gepresenteerd door een webserver. Ondanks dat de server waar je nu mee praat om deze website te zien een wat sterkere machine is, is onze RPi ook prima in staat om als webserver op te treden. In deze tutorial beginnen we met het serveren van een basis, puur html website met de webserver Nginx (Spreek uit: "Engine X"). Om de RPI via deze website ook leuke dingen te laten doen zoals het schakelen van lampen hebben we PHP nodig.

Deze website maken

Met "deze website maken" bedoel ik precies dat, deze website na maken. Deze website is een Drupal CMS wat draait op Nginx, PHP-fpm and MariaDB. Dit alles draait op een Arch Linux server. In deze tutorial zet ik de server op op een Digital Ocean virtuele server (DO noemt dit een Droplet). Dit kost je 5 dollar per maand en als je na een dag stopt betaal je ook maar voor een dag.

De RPi als webserver (Arch Linux)

Als je een website zoals deze bezoekt wordt hij aan je gepresenteerd door een webserver. Ondanks dat de server waar je nu mee praat om deze website te zien een wat sterkere machine is, is onze RPi ook prima in staat om als webserver op te treden. In deze tutorial beginnen we met het serveren van een basis, puur html website met de webserver Nginx. Om de RPI via deze website ook leuke dingen te laten doen zoals het schakelen van lampen hebben we PHP nodig.

nginx met PHP

Dagelijkse backups met Rsync

Als je je RPi als mail server gebruikt of als je eigen Dropbox, dan is het handig om van de belangrijke data op je RPi dagelijks (of nachtelijks) een backup te maken. Dit kunnen we makkelijk bereiken met Rsync en Cronie. Rsync zal altijd alleen de verschillen tussen twee mappen kopieren dus als je een grote backup hebt duurt het alleen de eerste keer lang, daarna worden alleen de veranderingen gekopieerd. Cronie kan Rsync vanzelf elke nacht voor je uitvoeren.

Je eigen Mail Server

Ben je Gmail zat, wil je echt oneindig grote mails versturen, wil je meer controle over je email adres of vind je het gewoon een fijn idee dat je email onder je eigen dak wordt afgeleverd in plaats van ergens in een Amerikaans serverpark? Dan ben je toe aan een eigen email server... We bouwen het rustig op door eerst basis componenten te installeren voor het versturen en ontvangen van mails. Later in de tutorial installeren we software om via imap bij je mail te kunnen en mails te versturen via je telefoon bijvoorbeeld. En daarna maken we een webmail interface.

Yaourt installeren

Een van de grote voordelen van Arch Linux is dat we gebruik kunnen maken van de Arch User Repository (AUR.)

De AUR bevat allerlei software die niet is goed gekeurd door het kern team van Arch Linux, iedereen die het maar wil kan zijn software er op zetten. Er is veel nuttige software te vinden die je niet nodig hebt voor een basis Arch Linux systeem en deze software wordt vaak onderhouden door hobbyisten zoals jij en ik (maar dan meestal met wat meer ervaring met software ontwikkeling).

Zelf een SD kaart image maken

Als je een goed werkende SD kaart hebt en je wilt wil wat veranderingen aanbrengen op het besturingssysteem maar je bent bang dat je het verknalt, kun je voor je begint te spelen een image maken. Zo'n image kun je dan later weer terug zetten en dan is het alsof er niet verandert is. Ook kun je deze images makkelijk met andere delen of gebruiken om twee identieke RPi's te maken.

De RPi beveiligen

De RPi die we hebben opgezet in de Beginners tutorial werkt maar om hem veilig via internet te benaderen moeten we nog wat dingen veranderen. De onderstaande lijst geeft wat punten die op dit moment niet veilig zijn.

Pagina's