Foutmelding

  • Notice: Undefined index: domain in theme_disqus_noscript() (regel 821 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).
  • Notice: Undefined index: url in theme_disqus_noscript() (regel 821 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).
  • Notice: Undefined index: domain in disqus_element_post_render() (regel 117 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).
  • Notice: Undefined index: url in disqus_element_post_render() (regel 118 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).
  • Notice: Undefined index: title in disqus_element_post_render() (regel 119 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).
  • Notice: Undefined index: identifier in disqus_element_post_render() (regel 120 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).

Over deze site

Deze site begon met een idee. Het idee dat ik graag zonnepanelen op mijn huis zou willen zoals als veel van mijn vrienden. Maar zoals het een hacker/klusser betaamt wil ik dat niet door iemand anders laten aanleggen. Tegelijkertijd wil ik wel alles kunnen uitlezen en wil ik dezelfde (of liever meer) mogelijkheden die slimme energie meters en thermostaten bieden, maar dan onder mijn eigen controle, niet een apparaat wat alles meteen de cloud in stuurt.

Ik ben om te beginnen gaan kijken of ik een Raspberry Pi op de zon kan laten draaien. En zo begon ik informatie te verzamelen. Ik heb een zonnepaneel gevonden en een lood accu, ik kwam er achter dat ik een MPPT apparaat nodig had. Het zou mooi zijn als ik de RPi tegelijkertijd de paneelopbrengst en de accu status in de gaten kan laten houden zodat ik een beetje een gevoel kan krijgen voor wat de zon precies aan energie levert. Op termijn trek ik misschien een nieuw elektriciteitsnet naast het bestaande net in mijn huis en sluit ik steeds meer apparaten aan op mijn accu gebufferde zonnepaneel (of zonnepanelen.) Wellicht kan de RPi dan ook meteen de regeling van de buitenverlichting verzorgen... En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar een olifant eet je hap voor hap. Voorlopig kan ik redelijk met Linux overweg en weet hoe ik een RPi draaiende krijg maar dat is het dan ook. Om ook maar iets van mijn plan te realiseren moet de RPi eerst met andere hardware kunnen praten. En dat wordt dus mijn eerste project.

Deze site heb ik opgezet om mijn eigen eerste stapjes in de wereld van de hobby electronica vast te leggen. Ik probeer alles op basis van goedkope hardware en open source software te doen zodat alles makkelijk na te doen is en niets het delen van de projecten in de weg staat.

Op de langere termijn hoop ik dat deze website uitgroeit tot een gemeenschap. Zoals je ziet zijn er meerdere menu opties. Ik zal op de Beginners tutorials pagina stap voor stap beschrijven hoe ik vanuit niets een eerste projectje opzet maar ik hoop zeker dat anderen hun projecten hier ook willen delen en vragen willen beantwoorden zodat ik er zelf ook weer van leer.

Onder Expert tutorials wil ik stappen plannen gaan verzamelen, hopelijk komt hier met jullie hulp een verzameling van stap voor stap handleidingen voor het opzetten van leuke, uitdagende projecten. Deze projecten kunnen natuurlijk opvolgingen zijn van eerdere tutorials van anderen of van mij.

Ik wil deze website vooral op de Raspberry Pi richten (RPi), ik houd van de filosofie achter het project en daarbij is het apparaat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Arduino in staat een volledige Linux installatie te draaien met webserver en alles wat je maar wilt, wat ons meteen de mogelijkheden tot een eigen internet-of-things geef, een internet-of-things wat je zelf onder controle hebt, wat geen dingen verstuurt naar derden waar je niets vanaf weet of wat je stiekem in de gaten houdt.

Zelf ben ik een bioloog maar met een passie voor technologie, al jaren speel ik met Linux, zet ik zelf servers en nassen op en krijg ik er over het algemeen kick van als ik op een veilige manier van alles op en via internet kan doen. Zodra de Raspberry Pi beschikbaar kwam heb ik er dan ook meteen 2 gekocht. Nu ik ze meer dan een jaar heb en ze van alles voor me hebben gedaan, van FullHD films streamen (met OpenELEC) tot Drupal sites hosten (met Arch Linux) en ik heb er zelfs nog een tijd 1 in een datacenter gestationeerd (mooie, toen gratis, actie van PCExtreme) ben ik me eens gaan verdiepen in de verdere mogelijkheden die het apparaat brengt. De RPi is perfect voor mijn "solar-powered home automation" project.