Foutmelding

Notice: Undefined index: domain in disqus_node_view() (regel 293 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).

Welkom op MyRPi.nl

Je hebt een Raspberry Pi gekocht, maar wat nu? Als eerste zul je een besturingssysteem moeten installeren. Hoe je dat doet en hoe je daarna begint met het aansturen van andere electronica vind je op volgorde onder "beginnen met domotica".

Op deze site vind je op termijn alle informatie die je nodig hebt om complete huisautomatiseringssystemen te bouwen op basis van een Raspberry Pi (RPi). We beginnen klein met het aan de praat krijgen van een RPi, installeren Python en sturen Ledjes aan. Tutorials voor deze basis elementen vind je onder "Beginnen met Domotica". De tutorials in dat deel staan op volgorde, je kunt ze achter elkaar uitvoeren. Onder "Personal Cloud" vind je tutorials om de RPi te gebruiken om populaire "gratis" cloud diensten zelf thuis te gaan draaien (zoals je eigen Dropbox en mailserver). Veel plezier, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom, in de "comments" of via het contactformulier.

Hieronder staan de laatst geposte tutorials en het laatste nieuws.

Yaourt installeren

Een van de grote voordelen van Arch Linux is dat we gebruik kunnen maken van de Arch User Repository (AUR.)

De AUR bevat allerlei software die niet is goed gekeurd door het kern team van Arch Linux, iedereen die het maar wil kan zijn software er op zetten. Er is veel nuttige software te vinden die je niet nodig hebt voor een basis Arch Linux systeem en deze software wordt vaak onderhouden door hobbyisten zoals jij en ik (maar dan meestal met wat meer ervaring met software ontwikkeling).

Zelf een SD kaart image maken

Als je een goed werkende SD kaart hebt en je wilt wil wat veranderingen aanbrengen op het besturingssysteem maar je bent bang dat je het verknalt, kun je voor je begint te spelen een image maken. Zo'n image kun je dan later weer terug zetten en dan is het alsof er niet verandert is. Ook kun je deze images makkelijk met andere delen of gebruiken om twee identieke RPi's te maken.

De RPi beveiligen

De RPi die we hebben opgezet in de Beginners tutorial werkt maar om hem veilig via internet te benaderen moeten we nog wat dingen veranderen. De onderstaande lijst geeft wat punten die op dit moment niet veilig zijn.

Python installeren (Arch Linux)

Er is ook een image beschikbaar waarbij de TP-Link WiFi dongle al werkt en Python inclusief het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen ook al zijn geïnstalleerd, zie de Images pagina. Wanneer je Raspbian gebruikt staan al de onderstaande programma's al geïnstalleerd en kun je deze tutorial overslaan.

Om Python scripts en commando's te gebruiken om de RPi GPIO pinnen aan te sturen moeten we de Python programmeertaal installeren.

Bittorrent Sync op je RPi: je eigen Dropbox

In de tutorial ga ik er van uit dat je Yaourt (en ook sudo) aan de praat hebt en dat je bent ingelogd via SSH als een normale gebruiker.

De Raspberry Pi (model A en B) GPIO pinnen

De Raspberry Pi heeft 26 GPIO pinnen waarvan er 9 zijn toegewijd aan stroom voorziening. Hieronder is een verklaring van alle General Purpose Input/Output pinnen van de Raspberry Pi (Model B, revision 2.0) weergegeven. Let op, op de RPi model B+, A+ en RPi 2 zitten meer pinnen maar de eerste 26 zouden dezelfde layout moeten hebben.

RPi GPIO

De Raspberry Pi aan de praat krijgen (Arch Linux)

Om met welk project dan ook te beginnen hebben we een werkende Raspberry Pi (RPi) nodig. In deze tutorial maken we een RPi die zichzelf na opstarten automatisch aanmeld op je draadloze netwerk en vervolgens toegankelijk is via secure shell (SSH).

Pagina's

Abonneren op MyRPi.nl RSS