Foutmelding

Notice: Undefined index: domain in disqus_node_view() (regel 293 van /usr/share/nginx/html/myrpi.nl/sites/all/modules/disqus/disqus.module).

Welkom op MyRPi.nl

Je hebt een Raspberry Pi gekocht, maar wat nu? Als eerste zul je een besturingssysteem moeten installeren. Hoe je dat doet en hoe je daarna begint met het aansturen van andere electronica vind je op volgorde onder "beginnen met domotica".

Op deze site vind je op termijn alle informatie die je nodig hebt om complete huisautomatiseringssystemen te bouwen op basis van een Raspberry Pi (RPi). We beginnen klein met het aan de praat krijgen van een RPi, installeren Python en sturen Ledjes aan. Tutorials voor deze basis elementen vind je onder "Beginnen met Domotica". De tutorials in dat deel staan op volgorde, je kunt ze achter elkaar uitvoeren. Onder "Personal Cloud" vind je tutorials om de RPi te gebruiken om populaire "gratis" cloud diensten zelf thuis te gaan draaien (zoals je eigen Dropbox en mailserver). Veel plezier, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom, in de "comments" of via het contactformulier.

Hieronder staan de laatst geposte tutorials en het laatste nieuws.

RPi.nl.eu.org terug in de cloud

Omdat mijn glasvezel abonnement binnenkort wordt omgezet en ik niet het risico wil lopen dat RPi.nl.eu.org uit de lucht gaat, heb ik uit voorzorg deze site weer van mijn eigen server in de kelder verplaatst naar de cloud. Naar een virtual private server (VPS) van Digital Ocean om precies te zijn. Tijdens het aanmaken van een VPS las ik helaas dat mijn favoriete distro Arch Linux binnenkort niet meer ondersteund wordt! Balen natuurlijk maar ook weer een mooie kans om een nieuwe te proberen.

Automatisch draadloos online met Raspbian

Online gaan met je Raspberry Pi via wifi is makkelijk. Als je de grafische interface hebt geactiveerd kun je via "wifi-config" vanaf de desktop je draadloze netwerk selecteren. Voortaan zal je RPi zichzelf na het opstarten aanmelden op je netwerk.

Maar voor de meeste home-automation projecten heb je helemaal geen grafische interface nodig, sterker nog, meestal hangt er helemaal geen monitor aan je RPi. Wat je eigenlijk wilt is dat je RPI zichzelf zonder grafische interface en elke keer na het opnieuw opstarten aanmeld op je draadloze netwerk.

Van Arch naar Raspbian

Deze website bevat veel tutorials en veruit de meeste zijn gebaseerd op Arch Linux voor de Raspberry Pi (RPi). Dat komt omdat ik Arch Linux een pracht-distro vind (als je je nu meteen afvraagt wat een distro is raad ik je aan deze blogpost te lezen: "Linux, Raspbian, Raspberry Pi... "). Arch Linux heeft door zijn flexibiliteit altijd mijn voorkeur gehad, op servers, laptops en ook de RPi.

Raspbian voor het eerst opstarten

Deze tutrial gaat verder waar "De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS" stopt. Na de succesvolle installatie van NOOBS steken we de SD kaart in de RPi, we sluiten internet kabel (of wifi dongle), toestsenbord en muis aan en als laatste de stroom.

Noobs start op en je krijgt een menu te zien:

NOOBS startscherm

raspi-config

Linux, Raspbian, Raspberry Pi...

Zo, je hebt een Raspberry Pi gekocht, je weet dat het een computer is maar je kunt er geen Windows op draaien. Waarom eigenlijk niet? En wat is Linux dan? Wat is het verschil tussen Linux en Raspbian en waarom zijn er zo veel verschillende Linuxen en zien ze er allemaal zo anders uit? Waarom gebruiken Linux mensen zo vaak die Dos-achtige command-line, dat is toch iets wat we met de komst van Windows 95 ontgroeid zijn?

De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS

Voordat je ook maar iets kunt doen met je Raspberry Pi (RPi) heb je zoals bij elke computer een operating system (OS) nodig.

NOOBS downloaden

Deze website maken

Met "deze website maken" bedoel ik precies dat, deze website na maken. Deze website is een Drupal CMS wat draait op Nginx, PHP-fpm and MariaDB. Dit alles draait op een Arch Linux server. In deze tutorial zet ik de server op op een Digital Ocean virtuele server (DO noemt dit een Droplet). Dit kost je 5 dollar per maand en als je na een dag stopt betaal je ook maar voor een dag.

Lampen automatisch schakelen

Na de vorige tutorial kon je lampen aan- en uitschakelen met je telefoon. In deze tutorial gaan we er voor zorgen dat je RPi ook als je niet thuis bent je lampen aan en uitzet op zelf te kiezen tijden. Dat doen we met cron, cron hebben we al eens eerder gebruikt voor dagelijkse backups met Rsync.

De nieuwe RPi

De Raspberry Pi foundation heeft een nieuw product aangekondigd.

RPi compute module

Lampen aan- en uitschakelen met je telefoon

Voor je begint: De tutorial hieronder richt zich op Arch Linux, deze tutorial: "Lampen schakelen met zonsondergang en zonsopgang" richt zich op Raspbian en is daardoor makkelijker, het eerste deel (tot aan de eerste keer dat je de lampen schakelt met je RPi) bereikt hetzelfde als hier. Het doel van de hele tutorial is iets anders, we maken in de zonsopgang-tutorial geen website om de lampen te schakelen maar dat deel kun je wel weer hier volgen.

De RPi als webserver (Arch Linux)

Als je een website zoals deze bezoekt wordt hij aan je gepresenteerd door een webserver. Ondanks dat de server waar je nu mee praat om deze website te zien een wat sterkere machine is, is onze RPi ook prima in staat om als webserver op te treden. In deze tutorial beginnen we met het serveren van een basis, puur html website met de webserver Nginx. Om de RPI via deze website ook leuke dingen te laten doen zoals het schakelen van lampen hebben we PHP nodig.

nginx met PHP

Dagelijkse backups met Rsync

Als je je RPi als mail server gebruikt of als je eigen Dropbox, dan is het handig om van de belangrijke data op je RPi dagelijks (of nachtelijks) een backup te maken. Dit kunnen we makkelijk bereiken met Rsync en Cronie. Rsync zal altijd alleen de verschillen tussen twee mappen kopieren dus als je een grote backup hebt duurt het alleen de eerste keer lang, daarna worden alleen de veranderingen gekopieerd. Cronie kan Rsync vanzelf elke nacht voor je uitvoeren.

Ledjes aansturen: Python en de GPIO pinnen (Arch Linux)

Er is een image beschikbaar op de images pagina waarop python al werkt en het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen al geïnstalleerd staat. Hiermee kun je direct aan de slag met deze tutorial, anders moet je eerst deze twee tutorials doorlopen: "De Raspberry Pi aan de praat krijgen" en "Python installeren"

In deze tutorial sturen we een aantal leds aan met behulp van Python code. Deze tutorial is direct overgenomen van (het eerste deel van) dit YouTube filmpje:

raspberry pi met breadboard en leds

Je eigen Mail Server

Ben je Gmail zat, wil je echt oneindig grote mails versturen, wil je meer controle over je email adres of vind je het gewoon een fijn idee dat je email onder je eigen dak wordt afgeleverd in plaats van ergens in een Amerikaans serverpark? Dan ben je toe aan een eigen email server... We bouwen het rustig op door eerst basis componenten te installeren voor het versturen en ontvangen van mails. Later in de tutorial installeren we software om via imap bij je mail te kunnen en mails te versturen via je telefoon bijvoorbeeld. En daarna maken we een webmail interface.

Pagina's

Abonneren op MyRPi.nl RSS