Images

Op het moment werken deze downloads niet meer. Ik denk niet dat ze nog terug komen, tutorials volgen op een schone installatie van Raspbian via Noobs is een stuk eenvoudiger.

Hier staan een aantal images, dit zijn bit voor bit kopieën van SD kaarten die ik heb gebruikt. Als je deze images op een SD kaart zet kun je je RPi hier meteen van opstarten.

Om de images te downloaden heb je Bittorrent Sync nodig. Ik publiceer hier de "Secrets" die je de images laten downloaden. Als je Bittorrent Sync open laat staan help je anderen met het nog sneller downloaden van de images.

Arch Linux met werkende TPlink Wifi Dongle

Als de RPi wordt geboot met dit image wordt de TP link WiFi dongle meteen herkend en kun je via het commando wifi-menu je draadloze netwerk instellen. Hierna is de RPi draadloos via SSH toegangkelijk met als gebruikersnaam root en wachtwoord root. Dit kun je het beste meteen veranderen door passwd te gebruiken na het inloggen. Met het onderstaande secret haal je een 330 MB grote file binnen die na unzippen ongeveer 4 GB zal zijn.

BW2LVHMT5XCIJI75QQJM4YWAFX6UJQQGQ

Arch Linux met werkende TPlink Wifi Dongle en Python geïnstalleerd

Dit is hetzelfde image als hierboven maar dan met Python geïnstalleerd en werkend, het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen is ook al geactiveerd. Login: root, wachtwoord: root

BEBCCFE2B2DEEXFD6Q2CFYF4KZIL655XI

Arch Linux met Nginx + PHP webserver

Hetzelfde image als hierboven maar met werkende Nginx webserver met PHP mogelijkheden. Grootte: 4 GB. Login: root, wachtwoord: root

BEH26U6RWMRUCJ4QRYHCH23LGYVJN2KVJ

Arch Linux met website om draadloze stopcontacten aan te sturen

Hetzelfde image als hierboven maar met software om draadloos schakelbare stopcontacten van de Action te schakelen. Dit image heeft Yaourt geïnstalleerd, er draait een webserver met PHP op en je kunt er lampen met aan- en uitschakelen. Grootte: 4 GB. Login: root, wachtwoord: root

BGWL7AUJ7M6T5SU5H6QFP2YBA6FSGBKSO

De images op een SD kaart zetten

Dit stuk komt uit "De Raspberry Pi aan de praat krijgen".

Met behulp van een Linux PC

 • Stop de SD kaart in je Linux laptop, check met dmesg wat de naam is van de SD kaart (als je een laptop gebruikt met maar 1 harde schijf is het meestal /dev/sdb, daar ga ik verder vanuit maar het kan dus ook /dev/sdc zijn bijvoorbeeld).
 • Zorg ervoor dat er op de SD kaart maar 1 partitie staat door te typen sudo cfdisk /dev/sdb (of sda, of sdc) en te kiezen voor "[ delete ]" tot er alleen "Free space" over is. Maak een nieuwe partitie met [ new ], de maximale grootte is al geselecteerd dus bevestig alle defaults. Kies hierna [ Write ], bevestig door "yes" te typen en sluit af met [ Quit ] .
 • Unzip het gedownloade bestand, er komt een .img bestand te voorschijn. Geef het commando:
  sudo dd bs=1M if=archlinux-hf-2013-11-14.img of=/dev/sdb
  Let op, jouw .img bestand kan anders heten, pas dan het commando aan voor je enter drukt.

Op je kaart staat nu een 2GB image. Ook al is je kaart veel groter. Om de volledige grootte van de kaart te benutten moet je met een partitie editor aan de slag. Onder Linux gebruik ik Gparted. Dit dient met Root privileges gestart te worden, onder KDE:
kdesu gparted De interface spreekt voor zich, sleep de partitie "extended" en vervolgens "ext4" naar hun maximale grote, klik daarna op "Resize/Move" en bevestig alles. Wacht tot het proces afgelopen is en verwijder de SD kaart veilig.

De SD kaart is nu klaar voor gebruik in je RPi.

Met behulp van een Windows PC

 • Download Win32 Disk imager en pak de zip file uit en open het programma (mogelijk moet je met de rechtermuisknop klikken en openen als administrator kiezen)
 • Als je het nog niet gedaan hebt, steek dan nu de SD kaart in je kaartlezer.
 • Kies onder Image File je uitgepakte .img file en kies rechts de letter die je SD kaart heeft in verkenner. Let op dat je de goede kiest, je kunt per ongeluk je eigen hardschijf overschrijven met dit programma.
 • Klik op "Write" en wacht tot het proces is afgelopen
 • Sluit het programma af en verwijder de SD kaart veilig

win32diskimager

De SD kaart is nu klaar voor gebruik in je RPi.
Bron: elinux.org.

Met behulp van een Mac

Een tutorial die gebruik maakt van een grafische interface staat op alltheware.wordpress.com, voor de methode hieronder heb je geen extra programma's nodig.
 • Open een Terminal (bijvoorbeeld door cmd-space te drukken en dan terminal te typen, enter opent een terminal)
 • Steek je SD kaart in de SD gleuf en vind vervolgens de naam van je SD kaart door te typen: diskutil list. Je eigen harde schijf heet waarschijnlijk /dev/disk0, als je verder geen schijven in je Mac hebt zitten is de SD kaart /dev/disk1 maar je kunt het zien aan de grootte onder "SIZE"
 • Ik ga er van uit dat je kaart /dev/disk1 is. De kaart moet ge-unmount worden maar niet verwijderd, doe dit met het commando: diskutil unmountdisk /dev/disk1
 • Ga naar de map waar je image staat, bijvoorbeeld Downloads cd Downloads, kijk of je .img file er bij staat door ls te typen.
 • Geef het commando sudo dd if=archlinux-hf-2013-11-14.img of=/dev/disk1 bs=1M (voor je je paswoord geeft check je nog even of SD kaart /dev/disk1 heet, anders overschrijf je zo een andere schijf en verlies je data!) Dit proces kan heel lang duren...
 • Als dd klaar is, verwijder je de SD kaart veilig.

De SD kaart is nu klaar voor gebruik in je RPi.
Losjes overgenomen van: Computers.tutsplus.com