Beginnen met Domotica

Hieronder vind je tutorials die je van een nieuwe RPi en een lege SD kaart helpen naar een systeem wat via je telefoon draadloze stopcontacten kan schakelen, temperaturen kan meten enz. De tutorials staan op volgorde echter er staan tutorials tussen die gericht zijn op Raspbian Linux en tutorials die gericht zijn op Arch Linux. Deze systemen kunnen erg verschillen, zeker voor een beginner. In de komende tijd ga ik er aan werken om alles te baseren op Raspbian, de officieel ondersteunde Linux distributie van de Raspberry Pi Foundation. Als je Raspbian hebt geïnstalleerd, met NOOBS zoals hieronder wordt uitgelegd, dan kun je wel tips uit de Arch Linux tutorials halen maar je kunt de commando's soms niet letterlijk kopiëren.

De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS

Voordat je ook maar iets kunt doen met je Raspberry Pi (RPi) heb je zoals bij elke computer een operating system (OS) nodig.

NOOBS downloaden

Raspbian voor het eerst opstarten

Deze tutrial gaat verder waar "De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS" stopt. Na de succesvolle installatie van NOOBS steken we de SD kaart in de RPi, we sluiten internet kabel (of wifi dongle), toestsenbord en muis aan en als laatste de stroom.

Noobs start op en je krijgt een menu te zien:

NOOBS startscherm

raspi-config

De Raspberry Pi aan de praat krijgen (Arch Linux)

Om met welk project dan ook te beginnen hebben we een werkende Raspberry Pi (RPi) nodig. In deze tutorial maken we een RPi die zichzelf na opstarten automatisch aanmeld op je draadloze netwerk en vervolgens toegankelijk is via secure shell (SSH).

Automatisch draadloos online met Raspbian

Online gaan met je Raspberry Pi via wifi is makkelijk. Als je de grafische interface hebt geactiveerd kun je via "wifi-config" vanaf de desktop je draadloze netwerk selecteren. Voortaan zal je RPi zichzelf na het opstarten aanmelden op je netwerk.

Maar voor de meeste home-automation projecten heb je helemaal geen grafische interface nodig, sterker nog, meestal hangt er helemaal geen monitor aan je RPi. Wat je eigenlijk wilt is dat je RPI zichzelf zonder grafische interface en elke keer na het opnieuw opstarten aanmeld op je draadloze netwerk.

Een webserver met PHP (Raspbian)

Als je een website zoals deze bezoekt wordt hij aan je gepresenteerd door een webserver. Ondanks dat de server waar je nu mee praat om deze website te zien een wat sterkere machine is, is onze RPi ook prima in staat om als webserver op te treden. In deze tutorial beginnen we met het serveren van een basis, puur html website met de webserver Nginx (Spreek uit: "Engine X"). Om de RPI via deze website ook leuke dingen te laten doen zoals het schakelen van lampen hebben we PHP nodig.

Python installeren (Arch Linux)

Er is ook een image beschikbaar waarbij de TP-Link WiFi dongle al werkt en Python inclusief het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen ook al zijn geïnstalleerd, zie de Images pagina. Wanneer je Raspbian gebruikt staan al de onderstaande programma's al geïnstalleerd en kun je deze tutorial overslaan.

Om Python scripts en commando's te gebruiken om de RPi GPIO pinnen aan te sturen moeten we de Python programmeertaal installeren.

Ledjes aansturen: Python en de GPIO pinnen (Arch Linux)

Er is een image beschikbaar op de images pagina waarop python al werkt en het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen al geïnstalleerd staat. Hiermee kun je direct aan de slag met deze tutorial, anders moet je eerst deze twee tutorials doorlopen: "De Raspberry Pi aan de praat krijgen" en "Python installeren"

In deze tutorial sturen we een aantal leds aan met behulp van Python code. Deze tutorial is direct overgenomen van (het eerste deel van) dit YouTube filmpje:

raspberry pi met breadboard en leds

De RPi als webserver (Arch Linux)

Als je een website zoals deze bezoekt wordt hij aan je gepresenteerd door een webserver. Ondanks dat de server waar je nu mee praat om deze website te zien een wat sterkere machine is, is onze RPi ook prima in staat om als webserver op te treden. In deze tutorial beginnen we met het serveren van een basis, puur html website met de webserver Nginx. Om de RPI via deze website ook leuke dingen te laten doen zoals het schakelen van lampen hebben we PHP nodig.

nginx met PHP

Lampen aan- en uitschakelen met je telefoon

Voor je begint: De tutorial hieronder richt zich op Arch Linux, deze tutorial: "Lampen schakelen met zonsondergang en zonsopgang" richt zich op Raspbian en is daardoor makkelijker, het eerste deel (tot aan de eerste keer dat je de lampen schakelt met je RPi) bereikt hetzelfde als hier. Het doel van de hele tutorial is iets anders, we maken in de zonsopgang-tutorial geen website om de lampen te schakelen maar dat deel kun je wel weer hier volgen.

Lampen automatisch schakelen

Na de vorige tutorial kon je lampen aan- en uitschakelen met je telefoon. In deze tutorial gaan we er voor zorgen dat je RPi ook als je niet thuis bent je lampen aan en uitzet op zelf te kiezen tijden. Dat doen we met cron, cron hebben we al eens eerder gebruikt voor dagelijkse backups met Rsync.

Pagina's