Beginnen met Domotica

Hieronder vind je tutorials die je van een nieuwe RPi en een lege SD kaart helpen naar een systeem wat via je telefoon draadloze stopcontacten kan schakelen, temperaturen kan meten enz. De tutorials staan op volgorde echter er staan tutorials tussen die gericht zijn op Raspbian Linux en tutorials die gericht zijn op Arch Linux. Deze systemen kunnen erg verschillen, zeker voor een beginner. In de komende tijd ga ik er aan werken om alles te baseren op Raspbian, de officieel ondersteunde Linux distributie van de Raspberry Pi Foundation. Als je Raspbian hebt geïnstalleerd, met NOOBS zoals hieronder wordt uitgelegd, dan kun je wel tips uit de Arch Linux tutorials halen maar je kunt de commando's soms niet letterlijk kopiëren.

Temperaturen meten met de RPi

Temperaturen meten met de RPi is vrij eenvoudig. Het is ook leuk om te zien hoe de temperatuur verloopt in je huis of om te kijken hoe koud het nu eigenlijk 's nachts wordt in de slaapkamer. Je kunt ook kijken hoe dit afhangt van de buitentemperatuur en zien hoe snel je huis opwarmt op een zonnige dag. Uiteindelijk moet je ook temperaturen kunnen meten als je zelf een slimme thermostaat wil maken.

Lampen schakelen met zonsondergang en zonsopgang

We hebben al eerder lampen automatisch geschakeld met behulp van een programmaatje om draadloos schakelbare stopcontacten van de action te schakelen en cron. Hoewel dat zeker nuttig kan zijn is zoiets even makkelijk haalbaar met een tijdschakelaar van een paar euro. Zelf gebruikte ik de methode uit die tutorial om mijn buitenverlichting aan en uit te schakelen aan het eind en begin van de dag maar dan moet je zeker in de lente en de herfst om de paar weken de tijden aanpassen. Dat is niet handig.

Pagina's