Ubuntu Snappy Core op de Raspberry pi 2

Ubuntu Snappy Core is heel kort door de bocht een versie van Ubuntu die zich meer gedraagt als een smartphone operating system dan een server operating system. Wat overigens niet betekend dat het niet als server te gebruiken is. Het OS en de apps worden compleet gescheiden gehouden en updates verlopen "transactional". Maar wat betekend dat?

Ik vond het vrij onduidelijk eerlijk gezegd en dus heb ik het maar gedownload en geïnstalleerd. Helaas is Snappy nog niet te verkrijgen via Noobs dus moest ik op ouderwetse wijze een image naar een SD kaart schrijven (hier staat hoe dat moet: De Raspberry Pi aan de praat krijgen, let op dat je overal de imagenaam veranderd). De RPi2 startte succesvol op en je beland op een command prompt. Daar kun je inloggen als de standaard gebruiker ubuntu met het standaard wachtwoord ubuntu. Je kunt ook meteen naar de Snappy RPi2 SSH-en overigens. Je wordt in beide gevallen begroet door een waarschuwing dat al je kennis van de normale Ubuntu weinig meer waard is want apt-get bestaat niet. In plaatst daarvan gebruik je snappy. Typ snappy --help om je opties te zien. Ik ben altijd graag up-to-date dus ik knal er meteen een sudo snappy update... Helaas, een certificate error. Na wat Googlen kom ik erachter dat de datum standaard verkeerd staat en dat die in de buurt van het heden moet staan om te werken. Het commando sudo date -s "Sat Apr 17 21:51:32 GMT 2015" zorgde dat alles inderdaad werkte.

Maar wat heb je nu precies op je RPi2 staan nu? Dat wordt naar mijn mening duidelijk als je surft naar het ip adres van je Snappy RPi2 op poort 4200. In mijn geval was het adres http://192.168.1.4:4200. Daar vind je een webinterface om de Snappy RPi2 te beheren maar ook om apps te installeren (zie afbeelding). Het plan van Ubuntu met Snappy core is volgens mij dan ook het aanbieden van een OS voor apparaten zonder beeldscherm, die ergens in je huis staan en al je domotica aansturen. Omdat het een app platform is zullen op termijn de mogelijkheden eindeloos zijn, denk aan apps om je lichten te schakelen, je thermostaat en je alarm. Tegelijktijd zal de Snappy RPi je mail kunnen ontvangen of er misschien zelfs op kunnen reageren, een webserver draaien zal ook peanuts zijn; 1 click in de app store. Mocht er toch iets fout gaan, dan kun je zo alles terug draaien.

Maar voorlopig staat er helaas nog bar weinig in de store, ik ga het over een half jaar nog eens proberen, ik hoop dat ontwikkelaars zich in de tussentijd flink uitleven op dit veelbelovende "internet of things" platform.

Ubuntu Snappy Core Raspberry Pi 2