RPi.nl.eu.org heet nu MyRPi.nl

Wellicht heb je het al gemerkt, als je net naar http://rpi.nl.eu.org surft kom je terecht op https://myrpi.nl. Naast de verandering van naam is de site nu ook alleen via https bereikbaar. Het is niet zo dat ik vond dat er een nieuwe domeinnaam moest komen, al is deze korte naam natuurlijk wel elegant. De primaire reden voor de naamswijziging is dat ik de website via https wilde aanbieden en de gratis domeinnaam van nl.eu.org is hier niet geschikt voor (er bestaat geen whois informatie voor de urls). Een https certificaat biedt een aantal voordelen, zo kan nu niemand meer onderscheppen wat je precies op de site doet. Belangrijker is nog dat niemand kan onderscheppen wat ik als admin precies op de site doe (zoals welk wachtwoord ik invoer). Daarbij weten jullie nu dat je op de juiste site zit en dat er niet geknoeid is met de URL, iets wat heel goed kan als je op een publiek netwerk inlogt. Nog een voordeel is dat Google https websites hoger in de Google index laat zien.

In de toekomst wordt het zo ook makkelijker om via de website vertrouwelijke dingen of handelswaar aan te bieden, maar deze plannen zijn voor de zeer lange termijn. Uiteraard was 1 van de belangrijkste redenen voor de verandering dat ik eens wilde kijken hoe het installeren van een https certificaat precies in zijn werk gaat. Uiteindelijk was het vrij makkelijk, ik heb het certificaat bij startssl.com, gratis, aangemaakt en vervolgens op een locatie gezet op de server waar Nginx (de webserver software) er bij kan. Als je nu deze website bezoekt checkt je browser of het certificaat inderdaad bij deze url past. Als je het certificaat onderzoekt door op het slotje naast de url balk te klikken zie je dat dit is het geval is. Startssl.com heeft dus voor jou onderzocht of ik de rechtmatig eigenaar ben van dit domein. En zo kun je er zeker van kan zijn dat je met de website van de legitieme aanvrager van het certificaat verbonden bent. Verificatie is 1 functies die een https certificaat biedt, de tweede is dat alle communicatie tussen jouw browser en deze website nu versleuteld verloopt en niemand die kan afluisteren.

Het zal nog wel even duren voor ik alle links in de pagina heb aangepast maar alles zou nog moeten werken, ik sluis alles wat naar http://rpi.nl.eu.org verwijst direct door naar https://myrpi.nl op de server zelf, middels een "301 Moved Permanently response status code".