De Raspberry Pi 2

Vandaag heeft de Raspberry Pi foundation de Raspberry Pi 2 aangekondigd. De RPi 2 heeft dezelfde vorm en grootte en dezelfde poorten als de RPi model B+ maar een nieuwe quad-core ARM7 CPU en 1 GB RAM. Synthetische benchmarks (die met een korrel zout genomen moeten worden) geven aan dat de RPi 2 zo'n 6 keer sneller is dan de oude RPi model B(+).

Tegelijkertijd is er aangekondigd dat de RPi 2 Windows 10 en Ubuntu Snappy Core zal draaien. Ubuntu Snappy Core maakt gebruik van "Transactional updates", updates zoals ze op je telefoon draaien en zullen leiden tot een soepelere, veiligere ervaring. Wat betreft Windows 10 zijn er nog wat onduidelijkheden, waaronder of er wel of geen GUI (grafische interface/desktop) zal zijn, meer informatie is hier te vinden. Met Ubuntu Snappy Core kun je meteen aan de slag en een image voor NOOBS zal binnen een paar weken verschijnen.

De Compute Module staat nog voor introdutie op de middel lange termijn, de RPi foundation focust zich nu eerst op de RPi 2.

Je kunt je oude SD kaarten overigens niet zomaar in je nieuwe RPi 2 gebruiken, je hebt een nieuwe installatie nodig hebben met een andere kernel (andere drivers) dan degene gemaakt voor de oudere modellen. De CPU van de nieuwe RPi is namelijk van het type ARM7, een versie nieuwer dan de ARM6 die tot nu toe werd gebruikt.

Zelf heb ik de RPi 2 al besteld, ik hoop dat deze wel snel genoeg is voor normaal desktop gebruik. Ik heb toch liever een hele computer aan de TV dan een OpenElec installatie waarop ik nooit zomaar even op de TV een blog kan lezen enz.

Raspberry Pi 2

Bronnen