RPi.nl.eu.org terug in de cloud

Omdat mijn glasvezel abonnement binnenkort wordt omgezet en ik niet het risico wil lopen dat RPi.nl.eu.org uit de lucht gaat, heb ik uit voorzorg deze site weer van mijn eigen server in de kelder verplaatst naar de cloud. Naar een virtual private server (VPS) van Digital Ocean om precies te zijn. Tijdens het aanmaken van een VPS las ik helaas dat mijn favoriete distro Arch Linux binnenkort niet meer ondersteund wordt! Balen natuurlijk maar ook weer een mooie kans om een nieuwe te proberen. Vroeger was ik een aardige distro hopper, van Mandrake (bestaat al niet meer) naar Slackware naar Gentoo naar Ubuntu naar Arch. Bij de laatste ben ik wel jaren blijven hangen, het is ook een fijne distro met een goede community en een goed georganiseerde set aan tools... Maar helaas, niet veel mensen gebruiken het blijkbaar.

Vanaf heden draait deze site nu dus op Debian. Dat heeft trouwens wel wat voordelen, Debian is de vader distro van Raspbian (Raspberry pi - Debian) en alles wat ik op deze server doe kan ik zo 1 op 1 overnemen op de Raspberry Pi. Sinds kort draai ik namelijk ook Raspbian want mijn nieuwe touchscreen werk niet onder Arch. Het was een zwaar afscheid maar het opzetten van deze Debian server ging makkelijker dan gedacht. Ik had Nginx en MySQL zo aan de praat, met PHP had ik iets meer moeite maar ook dat is gelukt. In een uurtje of 2 had ik een verse Drupal installatie draaien. Debian is een prima disto die bekend staat om zijn conservatieve houding, je vind er geen "bleeding edge" software maar het is super stabiel om die reden. Perfect voor een server OS.

Met het overzetten van deze Drupal site zelf liep ik wel tegen de nodig drempels aan. Ik gebruik altijd de Backup and Migrate module om backups te maken. Helaas wilde mijn nieuwe Drupal installatie de geëxporteerde database niet importeren. Na het overzetten van mijn eigen thema en alle geüploade files (welke zich allemaal in de "sites" directory bevinden) heb ik op mijn Arch server handmatig de database uit MySQL geëxporteerd en weer geïmporteerd op de nieuwe Debian VPS. Met de volgende twee commando's verliep het verder vlekkeloos:
Exporteren database:
sudo mysqldump --add-drop-table -p DATABASENAME --user=DATABASEUSER --password=DATABASEPASSWORD > /FULL/PATH/TO/ROOT/MYBACKUP.SQL
Importeren database:
sudo mysql --user=DATABASEUSER --password=DATABASEPASSWORD DATABASENAME < /FULL/PATH/TO/ROOT/MYBACKUP.SQL

Het is wel een fijne gedachte dat deze site, die steeds meer bezoekers begint te trekken, niet meer op dezelfde server draait als waar ik persoonlijke mail mee ontvang en waar al mijn foto's op staan. Als hij nu ooit gehacked wordt hoef ik allemaal een backup terug te zetten en ik weet door deze verhuizing eindelijk hoe dat moet.