Van Arch naar Raspbian

Deze website bevat veel tutorials en veruit de meeste zijn gebaseerd op Arch Linux voor de Raspberry Pi (RPi). Dat komt omdat ik Arch Linux een pracht-distro vind (als je je nu meteen afvraagt wat een distro is raad ik je aan deze blogpost te lezen: "Linux, Raspbian, Raspberry Pi... "). Arch Linux heeft door zijn flexibiliteit altijd mijn voorkeur gehad, op servers, laptops en ook de RPi. Als je door de spartaanse, redelijk complexe Arch installatie heen bent gekomen heb je een hele minimale Linux installatie. Je wordt na de eerste keer begroet door een command line interface (CLI) en verder staat er nog helemaal niets op je computer. Heerlijk. Vervolgens installeer ik de desktop omgeving die ik wil, zet ik SSH al dan niet aan en configureer ik de firewall. Kortom, Arch Linux laat alle keuzes over aan mij.

Maar dat is niet handig voor beginners. Voor beginners is het handig als een vers geïnstalleerd systeem er netjes uitziet, een mooie desktop biedt en al wat handige tools in de aanbieding heeft. Raspbian is zo'n beginners distro. Zeker in combinatie met NOOBS hoef je vrij weinig fundamentele kennis te hebben van hoe Linux en de onderliggende hardware werken. Het fijne is dat je wel de diepte in kunt duiken met een distro als Raspbian, er is een command line interface en als wilt kun je het net zo aanpassen als Arch Linux. In het geval van Raspbian is er ook nog het voordeel dat het de officieel aangeraden distro van de Raspberry Pi foundation is. Dat brengt met zich mee dat er heel veel tutorials en software maar ook hardware te vinden is die specifiek gericht is op Raspbian. Dingen als de PiTFT Raspberry Pi touchscreen van AdaFruit (welke ik net besteld heb) zijn speciaal gemaakt voor Raspbian en er staat ook bij dat ze Arch Linux niet ondersteunen. Ik zou het zeker wel aan de praat krijgen maar de resulterende tutorial zou monsterlijk worden...

Ik stap dus ook over naar Raspbian. Langzaam zal ik de tutorials hier herhalen met Raspbian. Ik merk nu al dat ze er makkelijker van worden, Python en de GPIO pakketten staan standaard al geïnstalleerd en de kernel is veel nieuwer waardoor meer hardware out-of-the-box zal werken. Mijn zelf gemaakt slimme thermostaat (de thermometers zijn onderweg) zal ik met Raspbian sneller kunnen bouwen.

Ik zal Arch zeker missen maar een nieuwe distro leren is ook altijd weer leuk!