Raspbian voor het eerst opstarten

Doel 

Je weg vinden in Raspbian

Benodigdheden 
Tutorial 

Deze tutrial gaat verder waar "De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS" stopt. Na de succesvolle installatie van NOOBS steken we de SD kaart in de RPi, we sluiten internet kabel (of wifi dongle), toestsenbord en muis aan en als laatste de stroom.

Noobs start op en je krijgt een menu te zien:

NOOBS startscherm

Om Raspbian te selecteren druk je op spatie of vink je met de muis de optie "Raspbian [RECOMMENDED]" aan. Druk op "i" of klik op "Install" om de installatie te starten. Let op dat dit alleen gaat werken als je SD kaart 8 GB of groter is en ondersteund wordt door de RPi, dat laatste kun je hier checken: http://elinux.org/RPi_SD_cards. Ik raad je aan alle tips die langs komen op het scherm te lezen, ze zijn erg nuttig!

Als de installatie klaar is start Rasbian vanzelf op en wordt je menu een gepresenteerd. Je kunt later overigens altijd terug gaan naar dit menu om instellingen te wijzigen door sudo raspi-config te typen op de command line (bijvoorbeeld in een terminal).

raspi-config

Het menu laat je verschillende dingen doen, kies de opties door er met de pijltjes heen te gaan en op enter te drukken om te selecteren, om terug te gaan door het menu gebruik je de pijltjes naar links en rechts om "back" te kiezen (bevestig met enter). Je kunt ook gewoon doorgaan als je niets wilt veranderen.

  1. Deze optie laat je het bestandssysteem uitbreiden tot de grootte van de kaart (zodat je alle ruimte kan gebruiken), maar dit hoef je niet meer te doen wat NOOBS heeft dat al voor je gedaan. Als je het toch doet krijg je daar een melding van.
  2. Het wachtwoord van de gebruiker "pi" wijzigen. Dat is erg aan te raden, zeker als je later de RPi via internet wil benaderen.
  3. Dit laat Raspbian opstarten naar een grafische desktop in plaats van naar de command line. Dit is erg handig als de Pi aan de TV hangt en je grafische programma's zoals browser wilt gebruiken. Als je je niet aan een beeldscherm hangt en je hem vooral via internet of je internet netwerk wilt benaderen dan start je liever op naar de command line, dat bespaard namelijk een hoop geheugen. Je kunt dit zoals gezegd later altijd weer veranderen met sudo raspi-config
  4. Hiermee kan je regionale instellingen veranderen zoals je Keyboard layout.
  5. Zelf heb ik hier geen ervaring mee maar deze optie gaan alleen over de speciale Raspberry Pi camera, niet over zomaar een webcam die je nog hebt liggen. Als je deze speciale camera niet hebt kun je dit overslaan.
  6. Als je wilt kun jezelf aan een kaart met RPi gebruikers toevoegen.
  7. Je kunt de Raspberry Pi overclocken, dat betekend: de CPU sneller laten draaien dan de standaard 700 MHz. Ik heb het wel eens gedaan, ik had er geen problemen mee maar ik merkte ook weinig verschil. Zelf zou ik de RPi niet overclocken, er is altijd risico op beschadiging.
  8. Je kunt een kijkje nemen bij "Advanced options" hier kun je SSH toegang aan en uitzetten of bijvoorbeeld het beeldscherm aanpassen als het beeld niet helemaal in het midden zit. Ook kun je het geluid via HDMI of de audio Jack forceren.
  9. Deze laatste optie geeft je de mogelijk de raspi-config tool te updaten. Als de tool up-to-date is Met de laatste optie kun je meer info over de tool opvragen.
Ga met het pijltje naar rechts naar "finish" om de tool af te sluiten. Als je niets hebt veranderd eindig je in een command line interface. Het kan zijn dat je trouwens eerst nog moet inloggen, de gebruikersnaam is "pi", het standaard wachtwoord is "raspberry". Je kunt vanuit de command line interface altijd de grafische interface starten door startx te typen (en op enter te drukken uiteraard). Als je optie 3 hebt gewijzigd zal je voortaan direct naar de grafische desktop opstarten.