De simpelste manier om je RPi aan de praat te krijgen: NOOBS

Doel 

Een Operating System installeren op de Raspberry Pi

Benodigdheden 
Tutorial 

Voordat je ook maar iets kunt doen met je Raspberry Pi (RPi) heb je zoals bij elke computer een operating system (OS) nodig.

Veruit de allermakkelijkste manier om een OS op de RPi te krijgen is NOOBS (New Out Of the Box Software.) Je hebt zelfs geen internet aansluiting nodig op de manier die we hier gebruiken, mits je Raspbian installeert en kiest voor "Offline and network install". In alle andere gevallen moet je je RPi met een kabel aan het internet hangen, de installatie bestanden worden namelijk via internet binnen gehaald op het moment dat je een distributie kiest (zoals OpenElec of Arch Linux).

Je kunt de RPi ook op een andere manier van een OS voorzien, zoals in deze tutorial: "De Raspberry Pi aan de praat krijgen". Op die manier gebruik je maar heel weinig ruimte op je SD kaart en kun je zelfs met een 2 GB kaart aan de slag maar zoals we het hier doen is het veel makkelijker.

De voordelen van NOOBS:

  • Je kunt in een grafische interface uit meerdere operating systems kiezen
  • De OS-en blijven op de kaart staan en door shift ingedrukt te houden tijden het opstarten kun je weer in het keuze menu komen en alles weer herstellen of een ander OS kiezen
  • De installatie is veel eenvoudiger (of had ik dat al gezegd?)

Om te beginnen heb je een SD kaart nodig. 8 GB is aan te raden maar 4 GB kan ook (Raspbian past dan net niet maar Arch Linux nog wel, je houdt echter niet veel ruimte meer over). Schuif de SD kaart in een SD kaartlezer van je laptop of computer, we beginnen met het formatteren van de kaart. Klik met de rechtermuisknop op het icoontje van de SD kaart in verkenner en klik op "Formatteren" (in het Engels "Format").

SD kaart formatteren

Zet in het nieuwe venster het filesystem op "FAT32" en haal het vinkje weg voor "Snel Formatteren" ("Quick Format") en klik op "Start"

SD kaart niet snel formatteren

Dit gaat even duren en ondertussen gaan we de benodigde files downloaden van http://www.raspberrypi.org/downloads/, download de "NOOBS Offline and network install". Je kunt ook de Lite versie downloaden, dit is een kleiner bestand maar je RPi moet dan een internet verbinding hebben tijdens de installatie om benodigde bestanden zelf te downloaden.

NOOBS downloaden

Als het zip bestand is gedownload pak je het uit met je favoriete software. Je ziet dan deze bestanden:

NOOBS uitgepakt

Als het formatteerproces klaar is kunt je alle bestanden naar de SD kaart slepen of knippen-plakken.

Kopieer NOOBS

Verwijder de kaart veilig zodra de bestanden op de kaart staan. Stop de SD kaart in de RPi, sluit de TV, het keyboard en de muis aan en eventueel de internet kabel of je Wifi dongle voordat je de stroom aansluit.

Je krijgt een menu te zien. Kies je favoriete OS, op deze website gebruiken we voornamelijk Arch Linux maar Raspbian is de officiƫle Linux distributie die de Raspberry Pi foundation aanraadt. Ook geen slechte keuze dus. De verdere installaties van de OS-en spreken voor zich maar kunnen wel lang duren.

Je kunt nu verder met het installeren van Rasbian, zie de volgende tutorial: "Raspbian voor het eerst opstarten".

Bronnen