Yaourt installeren

Doel 

Heel makkelijk veel extra software kunnen installeren met Yaourt

Benodigdheden 
Tutorial 

Een van de grote voordelen van Arch Linux is dat we gebruik kunnen maken van de Arch User Repository (AUR.)

De AUR bevat allerlei software die niet is goed gekeurd door het kern team van Arch Linux, iedereen die het maar wil kan zijn software er op zetten. Er is veel nuttige software te vinden die je niet nodig hebt voor een basis Arch Linux systeem en deze software wordt vaak onderhouden door hobbyisten zoals jij en ik (maar dan meestal met wat meer ervaring met software ontwikkeling).

Je kunt software uit de AUR handmatige installeren maar een handigere methode is om gebruikt te maken van Yaourt (Yet AnOther User Repository Tool.) Het installeren van Yaourt zelf is even omslachtig maar daarna is alles uit de AUR te installeren met 1 commando.

We beginnen met het downloaden van Yaourt zelf. Deze keer gaan we geen gebruik maken van FileZilla (zoals we hier deden) maar downloaden we het direct op de RPi. Begin met in te loggen op je RPi via SSH (zoals we hier deden.) Log in als een gebruiker of anders als root (liever niet als root, zie "De RPi beveiligen"). Als je als gebruiker bent ingelogd kun je root worden door su te typen en het root wachtwoord te geven, doe dit maar meteen.

Typ cd zodat je in de home map van root zit (dit kun je checken door pwd te typen).
Eerste hebben we het base-devel package nodig, dit installaren we zoals gewoonlijk met pacman:
pacman -Sy base-devel
Druk enter om alles te installeren, er worden 27 packages geïnstalleerd (in mijn geval) waaronder onder andere een compiler om dingen te uit broncode te kunnen compileren. Dit alles duurt even (kan wel 5 min duren), je ziet het groene ledje (met het label ACT, boven de rode led (PWR) die altijd brand) op je RPi constant branden omdat hij druk bezig is.

We hebben nu twee packages nodig die we niet met pacman kunnen installeren, package-query en yaourt zelf. We downloaden beide, typ (of copy/paste):
wget https://aur.archlinux.org/packages/pa/package-query/package-query.tar.gz
en daarna:
wget https://aur.archlinux.org/packages/ya/yaourt/yaourt.tar.gz
De packages package-query.tar.gz en yaourt.tar.gz staan nu in de /root map (check dit met ls.)

De onderstaande commando's moet je voor beide packages uitvoeren.
Pak package-query.tar.gz uit:
tar zxvf package-query.tar.gz
Ga de nieuwe map in:
cd package-query
Maak nu zelf een installeerbaar package van de files, de -s optie zorg ervoor dat de dependencies worden opgelost, de --asroot optie zorgt dat we dit als root kunnen doen (wat eigenlijk wordt afgeraden):
makepkg -s --asroot
Druk enter. Het package wordt gemaakt, dit duurt weer even.
Met ls zie je dat er wat dingen bij zijn gekomen, package-query-1.2-2-armv6h.pkg.tar.xz is het package wat je net hebt gemaakt. Installeer dit package met:
pacman -U package-query-1.2-2-armv6h.pkg.tar.xz

Doe nu hetzelfde voor het yaourt package, alle commando's achter elkaar:
cd .. om uit de package-query directory te komen
tar zxvf yaourt.tar.gz
cd yaourt
makepkg -s --asroot
pacman -U yaourt-1.3-1-any.pkg.tar.xz

Yaourt is nu geinstalleerd. Als normaal gebruiker en als root kun je nu yaourt -S package gebruiken, in plaats van pacman om dingen te installeren, als je dit als normale gebruiker doet wordt wel je root wachtwoord gevraagd. Het zou beter zijn om sudo te installeren, daarmee kun je echt als normaal gebruiker met yaourt dingen installeren. Hoe je sudo installeert lees je hier.

Om alles wat je met yaourt hebt geïnstalleerd te updaten typ je vanaf nu yaourt -Syua. Maar dat doen we nu maar even niet omdat we dan (in mijn geval) de kernel updaten en we weer opnieuw onze wireless dongle aan de praat moeten krijgen...