Zelf een SD kaart image maken

Doel 

Het doel van deze tutorial is om zelf een image te leren maken van een SD kaart om op te slaan en later terug te zetten

Benodigdheden 
  • Een PC met Linux (helaas hier nog geen instructies voor Windows en osX)
Tutorial 

Als je een goed werkende SD kaart hebt en je wilt wil wat veranderingen aanbrengen op het besturingssysteem maar je bent bang dat je het verknalt, kun je voor je begint te spelen een image maken. Zo'n image kun je dan later weer terug zetten en dan is het alsof er niet verandert is. Ook kun je deze images makkelijk met andere delen of gebruiken om twee identieke RPi's te maken.

Met behulp van Linux

Steek de SD kaart in je computer en kijk wat voor naam hij krijgt door dmesg in een terminal te typen, als je maar 1 harde schijf hebt is het meestal /dev/sdb, in de rest van deze tutorial ga ik er vanuit dat dit inderdaad de naam is.
Geef het volgende commando in een terminal (als root):
dd bs=1M if=/dev/sdb of=naam-van-je-image.img
Dit proces duurt erg lang, je kunt kijken hoeveel mb's er geschreven door in een andere terminal venster het volgende commando te geven:
sudo kill -USR1 dd

Als het image gemaakt is kun je die altijd weer terug zetten met het tegenovergestelde commando (als root):
dd bs=1M if=naam-van-je-image.img of=/dev/sdb

De SD kaart helemaal leeg maken

Als je van plan bent je image openbaar te delen wil je niet dat iemand kijkt naar de ongepartitioneerde gedeeltes van je image en daar allemaal foto's vind die je ooit met je camera hebt geschoten. Of dat mensen daar jouw WiFi wachtwoord vinden en wie weet wat voor andere persoonlijk informatie. Als je publieke images wilt maken moet je eerst wat voorzorgmaatregelen nemen.

Om al onze sporen uit te wissen overschrijven we onze kaart dus eerst helemaal met nullen. Open een terminal en typ (haal sudo weg als je als root bent ingelogd, check of je SD kaart "sdb" is!):
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb iflag=nocache oflag=direct bs=4096
Dit kan erg lang duren, als je wilt weten hoe ver het process is open je nog een terminal en typ je: sudo kill -USR1 dd
En kijk in de eerste terminal, daar staat nu een "status rapportje"

Een bijkomend voordeel van deze methode is dat al die nullen wel deel zijn van je image maar als je de image zipt nemen ze geen ruimte meer in, vandaar dat de images op de images pagina maar rond de 300 MB zijn maar na uitpakken ineens 4 GB.