Python installeren (Arch Linux)

Doel 

Een werkende RPi met Python daarop geinstalleerd en de mogelijkheid om de GPIO pinnen aan te sturen

Benodigdheden 
Tutorial 

Er is ook een image beschikbaar waarbij de TP-Link WiFi dongle al werkt en Python inclusief het pakket om de GPIO pinnen aan te sturen ook al zijn geïnstalleerd, zie de Images pagina. Wanneer je Raspbian gebruikt staan al de onderstaande programma's al geïnstalleerd en kun je deze tutorial overslaan.

Om Python scripts en commando's te gebruiken om de RPi GPIO pinnen aan te sturen moeten we de Python programmeertaal installeren.

Onder Arch Linux doen we dat met 1 commando:
pacman -Sy python
(S betekend "installeer", y betekend "sync eerst de database zodat we de nieuwste versies hebben")

Python en een aantal dingen waar Python van afhankelijk is worden geïnstalleerd. Nu kunnen we bijvoorbeeld wat basis sommen uitvoeren in Python, typ python, druk enter:
# python
Python 3.3.3 (default, Nov 29 2013, 11:19:14)
[GCC 4.7.2] on linux
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>>

We kunnen onze RPi wat basis wiskunde laten doen, typ bijvoorbeeld de volgende dingen:
>>> x=1
>>> y=2
>>> z=x+y
>>> z
3
>>>
>>> import math
>>> math.sqrt(z)
1.7320508075688772
>>>

Je ziet een beetje hoe Python werkt, voor sommige geavanceerde functies (hier worteltrekken met sqrt(z)) moet je een module importeren (zoals we doen met import math.)

Maar om met de GPIO pinnen aan de slag te kunnen moeten we eerst nog aan Python vertellen hoe die aangestuurd kunnen worden. De module die we daarvoor nodig hebben vinden we op deze site:
https://pypi.python.org/pypi/RPi.GPIO
Download RPi.GPIO 0.5.4 (tenminste dat is de versie tijdens het schrijven van deze tutorial.)

Start het programma FileZilla. Type bovenin Host: het-ip-adres-van-je-RPi (te verkrijgen door ip addr op je RPi), Gebruikersnaam: root, Wachtwoord: root (of als je het al veranderd hebt met passwd je eigen wachtwoord), poort: 22. (Zie hieronder)

Als je verbonden bent zie je rechts het bestandssysteem van je RPi, je zit in de map /root, de "home" map van de gebruiker root. Links navigeer je naar de map waar je het "RPi.GPIO 0.5.4" bestand heb opgeslagen, als je het vindt dubbelklik je erop, het bestand wordt overgezet naar je RPi en verschijnt in de map /root. Je kunt ook gewoon het bestand vanuit Windows Verkenner of osX Finder direct het rechter venster van FileZilla inslepen overigens.

Zet een SSH verbinding op naar RPi (zie "De Raspberry Pi aan de praat krijgen".) Als je inlogt als root dan zie je als je ls typt het bestand RPi.GPIO-0.5.4.tar.gz staan. Pak het bestand uit:
tar zxvf RPi.GPIO-0.5.4.tar.gz
De map RPi.GPIO-0.5.4 verschijnt (check dit met ls trouwens, ex-DOS-ers kunnen ook het bekende dir gebruiken ipv ls.)

Navigeer de map in cd RPi.GPIO-0.5.4/ (of typ cd RP en druk op tab voor auto-completion, dit is een handige functie van de command line interface die we gebruiken.) Typ:
python setup.py install
en wacht tot het proces klaar is.

Python staat nu geïnstalleerd en je kunt de GPIO pinnen aansturen. In de volgende tutorial (Ledjes aansturen met Python) gaan we er mee aan de slag.